Lasagne s chřestem
Suroviny
- 250 g Chřest bílý
 - 250 g Chřest zelený
 - 75 g Máslo čerstvé
 - 75 g Mouka pšeničná hladká
 - 50 g Sýr Parmezán
 - 400 g Lasagne
 - 1 kávová lžička Muškátový oříšek
 - 2 kávová lžička Citronová šťáva
 - 1 hrst Petržel kudrnka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1.5 l Voda pitná
 - 4 dl Mléko polotučné
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 671 kcal
 - Sacharidy 96 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 275 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 41 mg
 - Draslík 142.8 mg
 - Vláknina 2797.3 mg
 - Vitamín A 2797.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.5 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 22.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Chřest omyjeme, oloupeme, odřízneme dřevnaté konce, výhonky podélně rozkrojíme a necháme povařit 5 minut v osolené vodě. Pak chřest z vody vyjmeme, opláchneme v sítu pod studenou vodou, necháme okapat.
 - 
                                2
Z vývaru po vaření chřestu odlijeme 4 dl.
 - 
                                3
Ve větším hrnci rozehřejeme máslo, osmažíme na něm za stálého míchání mouku, potom pomalu přiléváme mléko a odměřený vývar z chřestu. Vaříme 10 minut na mírném ohni, dochutíme citronovu šťávou, muškátovým oříškem, pepřem a solí. Během vaření občas promícháme.
 - 
                                4
Zapékací formu vymažeme, na dno nalijeme trochu uvařené omáčky, na ni rozložíme plátky lasagní. Na ně položíme vrstvu chřestu, polijeme omáčkou, opět rozložíme vrstvu lasagní, na ni chřest - tak pokračujeme do vyčerpání surovin. Poslední vrstva musí být tvořena lasagněmi, politá omáčkou a posypaná nastrouhaným sýrem.
 - 
                                5
Lasagne pečeme do zlatova v troubě, předehřáté na 200 stupňů.
 - 
                                6
Podáváme posypané jemně nasekanou petrželkou.