Pohankový chléb s lněným semínkem
Suroviny
- 42 g Droždí
 - 300 g Mouka bezlepková Jizerka
 - 100 g Mouka pohanková
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 0.5 kávová lžička Xantanová guma
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 1 kávová lžička Chlebové koření hrubě mleté bio
 - 1 dl Voda pitná
 - 0.4 dl Mléko polotučné
 - 0.5 dl Voda pitná
 - 8 polévková lžíce Pohanka
 - 2 polévková lžíce Lněné semínko
 - 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 582 kcal
 - Sacharidy 103 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 781 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 83 g
 - Cholesterol 1 mg
 - Draslík 434.1 mg
 - Vláknina 7688.5 mg
 - Vitamín A 7688.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.2 mg
 - Vitamín E 4.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve si připravíme kvásek: do misky dáme 1 dl vlažné vody, do ni rozdrobíme 42 g čerstvých kvasnic s 1 lžičkou cukru. Kvásek necháme vzejít.
 - 
                                2
Do mísy nasypeme 300 g bezlepkové mouky Jizerka, 100 g pohankové mouky, 8 lžic pohankové lámanky, 2 lžíce lněných semínek, 0.5 lžičky xantanové gumy, 2 lžičky soli, 1 lžičku chlebového koření a 1 lžičku kmínu. Suchou směs promícháme, přilijeme 0.4 dl mléka, kvásek a 4 lžíce oleje a těsto dobře uhněteme.
 - 
                                3
Vypracované těsto by mělo být hladké a vláčné. Dáme ho do formy vytřené olejem, zakryjeme čistou utěrkou a necháme minimálně 40 minut kynout na teplém místě.
 - 
                                4
Pečeme ho v předehřáté troubě na 220°C přibližně 40 minut.
 - 
                                5
Těsto během pečení potíráme vodou (minimálně 3 x). Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme ho do čisté utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.