Studený vařený humr
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 135 kcal
 - Sacharidy 1 g
 - Tuky 1 g
 - Sodík 726 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 1 g
 - Cholesterol 142.5 mg
 - Draslík 412.6 mg
 - Vláknina 0 mg
 - Vitamín A 0 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Používáme vždy jen živé humry.
 - 
                                2
Humra nejdříve usmrtíme vbodnutím nože za hlavou, poté ho vypereme a zbavíme střívka, které prochází celým ocasem.
 - 
                                3
Levou rukou držíme humra za krunýř, pravou rukou uchopíme střední ocasní ploutvičku, kterou pootočíme a poté slabým trhnutím celé střívko vytáhneme ven.
 - 
                                4
Takto připraveného humra vhodíme do vařící slané vody a uvaříme (na půl kilogramu humra počítáme 25 minut vaření).
 - 
                                5
Uvařeného humra necháme vychladnout ve vývaru, následně dáme chladit do ledničky.
 - 
                                6
Humra vyjmeme z vývaru, silným ostrým nožem ho rozpůlíme podél páteře a rozevřeme na 2 poloviny. Z humra odstraníme vnitřnosti, maso vybereme, krunýř vypereme. Vybrané maso nakrájíme na plátky, vrátíme do krunýře.
 - 
                                7
Nejchutnější maso je na klepetech, která musíme naštípnout špičatou hranou ostrého nože.