Domácí cannelloni se špenátem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 150 g Krupice pšeničná
  • 500 g Špenát listový čerstvý
  • 100 g Šunka dušená
  • 125 g Mozzarella
  • 150 g Ricotta
  • 80 g Omáčka bešamelová
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 1 hrst Oregano čerstvé
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 5 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 799 kcal
  • Sacharidy 74 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 410 mg
  • Bílkoviny 38 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 325.2 mg
  • Draslík 806.5 mg
  • Vláknina 8007.3 mg
  • Vitamín A 8007.3 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 36 mg
  • Vitamín E 3.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z mouky, krupice, 4 vajec, 1/2 lžičky soli a 100 ml vlažné vody vypracujeme hladké těsto. Těsto vložíme do mísy a přikryté ho necháme 30 minut odpočinout.

  • 2

    Očistíme a omyjeme špenát, necháme ho okapat a ve vařící vodě ho chvíli blanšírujeme. Mozzarellu pokrájíme na kostičky, šunku na nudličky.

  • 3

    Opláchneme a osušíme oregano, otrháme lístky a najemno je nasekáme. Česnek oloupeme a pomocí lisu stroužky prolisujeme. Do mísy vložíme ricottu, mozzarellu, špenát, šunku, oregano a česnek, vše smícháme a dobře dochutíme solí a pepřem. Předehřejeme troubu na 250ºC (horkovzdušnou troubu na 220ºC).

  • 4

    Zpracujeme odležené těsto na Cennelloni. Na pracovní ploše těsto rozválíme na tenký plát o síle cca 2 mm a vykrájíme čtverce o rozměru 10 x 10 cm. V hrnci si dáme vařit osolenou vodu a po porcích v ní čtverce vaříme. Poté je vyjmeme a necháme okapat.

  • 5

    Cannelloni si rozložíme na čistou pracovní plochu, poklademe je směsí se špenátem a čtverce zavineme.

  • 6

    Máslem vymažeme zapékací mísu a cannelloni do ní vkládáme skladem směrem dolů.

  • 7

    Rozklepneme poslední vejce a oddělíme žloutek od bílku, bílek nepoužijeme. Pecorino nastrouháme. Žloutek rozšleháme, přimícháme pecorino, olej a bešamelovou omáčku, dobře promícháme a směsí pokryjeme cannelloni. Posolíme a opepříme. Takto připravené cannelloni vložíme do střední části trouby na 20 minut. Po uplynutí doby cannelloni vyjmeme, upravíme na talíře a podáváme.

Komentáře k receptu