Portugalský kukuřičný chléb

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 200 g Mouka kukuřičná
  • 300 g Mouka pšeničná hladká
  • 150 ml Mléko plnotučné
  • 300 ml Voda pitná
  • 2 kávová lžička Droždí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 392 kcal
  • Sacharidy 78 g
  • Tuky 4 g
  • Sodík 179 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 34 g
  • Cholesterol 3 mg
  • Draslík 129.6 mg
  • Vláknina 1736 mg
  • Vitamín A 1736 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 186.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy nasypeme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Necháme pět minut droždí rozpouštět, poté do mléka přilijeme vodu a přidáme oba druhy mouky se špetkou soli. Ke všemu přidáme ještě lžičku oleje a pořádně zamícháme. Těsto se nesmí přichytávat ke stěnám mísy, pokud ano, přidáme ještě trochu mouky.

  • 2

    Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní desku a minimálně pět minut hněteme. Těsto vrátíme zpět do mísy a necháme 1,5 hodiny kynout. Těsto poté lehce promícháme a opět necháme 15 minut kynout. Nyní stačí vytvarovat kulatý chléb, přenést ho na plech a nechat další hodinu kynout.

  • 3

    Plech přeneseme do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia a pečeme 45 minut, kdy by měl mít chléb zlatavou barvu.

Komentáře k receptu