Těsto na pitu a závin z Balkánu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 20 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 1 špetka Sůl
  • 2.5 dl Voda pitná
  • 0.5 kg Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 239 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 3 g
  • Sodík 30 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 0 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 0 mg
  • Vláknina 3937.5 mg
  • Vitamín A 3937.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Základem pity je několik plátů těsta, které vždy potřené omastkem, pokládáme na sebe a plníme různými náplněmi.

  • 2

    Do mísy dáme hladkou mouku, přidáme olej, vlažnou vodu a sůl.

  • 3

    Vymícháme a přeložíme na pomoučený vál, kde těsto ručně vypracujeme. Správná konzistence těsta na pitu je, když se odlepuje od prstů a tvoří se vzduchové bubliny. Potom těsto rozdělíme na 2 díly, přibližně v průměru 15 cm z každého vytvarujeme kouli, kterou pomažeme olejem, zakryjeme igelitovým sáčkem a necháme 1 hodinu uležet.

  • 4

    Podle toho, jaký pokrm chceme připravit, těsto rozdělíme na potřebný počet dílů, každý vyválíme na velmi tenký plát.

  • 5

    Většinou k přípravě pit je potřeba minimálně 2 až 20 vrstev těsta, které vždy, než je na sebe položíme (a plníme), potíráme máslem nebo olejem.

Komentáře k receptu