Jehněčí plec s bylinkovým máslem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 641 kcal
- Sacharidy 4 g
- Tuky 36 g
- Sodík 572 mg
- Bílkoviny 67 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 243.2 mg
- Draslík 1051 mg
- Vláknina 2001.7 mg
- Vitamín A 2001.7 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.1 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bylinkové máslo: smícháme máslo s drceným česnekem, nasekaným tymiánem, mátou, petrželkou, podle chuti osolíme a opepříme.
-
2
Uděláme do masa v pravidelných vzdálenostech zářezy, do nich vetřeme trochu bylinkového másla. Zbylým máslem potřeme povrch masa.
-
3
Plec vložíme na pekáč s roštem, pokud používáme teploměr, zapíchneme jej doprostřed masa. Pečeme 30 minut v předehřáté troubě při 200 °C.
-
4
Ztlumíme oheň na 180 °C a pečeme 20 minut na každých 500 g váhy. Teploměr by měl ukazovat 75-80 °C. Maso vyjmeme z trouby, volně zakryjeme alobalem a necháme 10 minut stát.
-
5
Šťáva: z pekáče slijeme kromě 1 polévkové lžíce všechen tuk. Pekáč postavíme na sporák, nasypeme mouku, mícháme a 2 minuty ji necháme osmažit. Přilijeme víno a vývar a 2-3 minuty zvolna vaříme. Ochutnáme, dokořeníme, přecedíme. Maso podáváme se šťávou.