Obrácený banánový koláč s omáčkou z javorového sirupu a karamelu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 200 g Máslo čerstvé
  • 200 g Cukr třtinový
  • 200 g Mouka pšeničná hladká
  • 200 g Ořechy pekanové
  • 100 g Šlehačka
  • 200 g Řecký jogurt
  • 200 ml Sirup javorový
  • 2 kávová lžička Tresť vanilková
  • 1 kávová lžička Soda jedlá
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 4 ks Banány
  • 4 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 781 kcal
  • Sacharidy 92 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 126 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 73 g
  • Cholesterol 156.4 mg
  • Draslík 584.1 mg
  • Vláknina 10132.8 mg
  • Vitamín A 10132.8 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Budeme potřebovat pečící formu (čtverec) asi 20 cm velkou. Tu vyložíme pečícím papírem. Na něj nalijeme 100 ml javorového sirupu a rozprostřeme ho po celém dnu.

  • 2

    Tři banány oloupeme a podélně rozpůlíme a dáme je do pečící formy řeznou stranou dolů.

  • 3

    Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, poté přidáme 100 g másla, 100 g namletých pekanových ořechů a vanilkový extrakt.

  • 4

    Zbylý banán (nejlépe přezrálý) rozdrtíme vidličkou na talíři a také ho přidáme do těsta.

  • 5

    Vmícháme i mouku smíchanou se sodou a skořicí, řecký jogurt a nakonec opatrně vmícháme vyšlehané bílky.

  • 6

    Těsto vrstvíme jednu lžící podruhé do pečící formy na banány.

  • 7

    Pečeme 45 minut až 1 hodinu na 160 °C.

  • 8

    Mezitím si připravíme omáčku – 100 g pekanových ořechů vcelku opečeme nasucho na pánvi. Přidáme 100 g másla, osolíme, 100 ml javorového sirupu a 100 ml šlehačky. Vaříme asi 5 minut – směs by měla zhoustnout.

  • 9

    Koláč po upečení necháme zchládnout a pak ho vyklopíme. Podáváme přelité omáčkou.

Komentáře k receptu