Losos na skandinávský způsob

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 16

Suroviny

  • 2 g Pepř černý mletý
  • 150 g Cukr krupice
  • 150 ml Olej slunečnicový
  • 3 ks Citrony
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2.25 kg Losos obecný
  • 4 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 1 polévková lžíce Ocet vinný
  • 4 polévková lžíce Sůl mořská
  • 3 polévková lžíce Hořčice dijonská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 296 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 1178 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 96.3 mg
  • Draslík 496.3 mg
  • Vláknina 1891.8 mg
  • Vitamín A 1891.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15.7 mg
  • Vitamín E 4.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Směs na naložení lososa: Do misky smícháme 75 g cukru, 4 lžíce mořské soli, 4 lžíce nasekaného kopru, sůl, pepř.

  • 2

    Z lososa připravíme 2 řezy, naložíme je do směsi, zabalíme do dvojité fólie, vložíme do velké nádoby, zatížíme a necháme 2 dny v ledničce. Každý den lososa obrátíme.

  • 3

    Hořčičná omáčka s koprem: V míse rozšleháme 3 polévkové lžíce dijonské hořčice, 2 polévkové lžíce cukru, ocet, žloutek, poté pomalu zašleháváme 150 ml slunečnicového oleje, až vznikne konzistence jako majonéza. Osolíme, opepříme, přidáme 2 lžíce nasekaného kopru.

  • 4

    Lososa rozbalíme, rybu vyjmeme, osušíme a oddělíme od sebe řezy.

  • 5

    Každý řez nakrájíme šikmo na plátky a maso odřezáváme od kůže. Plátky řežeme silnější než např. u uzeného lososa. Okraj každého obalíme v nasekaném kopru.

  • 6

    Zdobíme snítkami kopru, kousky citronu a podáváme s hořčičnou omáčkou s koprem.

Komentáře k receptu