Dánský jablečný koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 90 g Máslo čerstvé
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 175 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 g Sůl
  • 90 g Cukr krupice
  • 10 g Citronová kůra
  • 30 g Cukr moučkový
  • 40 ml Šťáva citrónová
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 kg Jablka
  • 1 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 550 kcal
  • Sacharidy 65 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 198 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 104.7 mg
  • Draslík 186.9 mg
  • Vláknina 8524.2 mg
  • Vitamín A 8524.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.8 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 40.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mouky se solí přidáme cukr a žloutek. Podle potřeby zpracujeme

  • 2

    s vodou, vypracujeme hladké těsto.

  • 3

    Rozehřejeme máslo s cukrem, zvýšíme teplotu a zahříváme ještě 4 - 5 minut, až směs zezlátne a bude hustá, přitom ale ještě stále tekutá. Vzniklý karamel vlijeme stejnoměrně na dno formy.

  • 4

    Oloupeme jablka, zbavíme je jádřinců, nakrájíme na výseče, pokapeme citronovou šťávou a posypeme nastrouhanou kůrou, poté je naskládáme do formy.

  • 5

    Na pomoučněném válu vyválíme těsto na kruh o něco větší, než je forma. Těsto položíme na jablka, přebytek těsta přehneme dolů po stranách formy.

  • 6

    Pečeme 25 - 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C do zlatova a křupava. Na formu položíme servírovací talíř a koláč převrátíme karamelovanými jablky nahoru. Podáváme teplý nebo studený.

Komentáře k receptu