Marinovaná makrela zapékaná s rajčaty

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 350 g Rajčata
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 4.5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 4 špetka Pepř černý mletý
  • 4 špetka Cukr krupice
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 1 špetka Šafrán
  • 4 plátek Makrela obecná
  • 2.1 dl Olej olivový
  • 4 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 4 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 3 polévková lžíce Pažitka
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 572 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 57 g
  • Sodík 301 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 6.4 mg
  • Draslík 363.6 mg
  • Vláknina 13068.7 mg
  • Vitamín A 13068.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 28.2 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čerstvé makrely rozřízneme od řitního otvoru k hlavě, vyjmeme vnitřnosti a odřežeme hlavy, ploutve a ocasy. Poté makrely rozřízneme podélně okolo páteře, které vyjmeme, ryby vykostíme a důkladně omyjeme pod tekoucí vodou.

  • 2

    Pažitku a čerstvý kopr omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme bylinky každou zvlášť. Připravíme si marinádu: Do mísy dáme 2,1 dl olivového oleje, čerstvě mletý pepř 4 barev a bílý pepř, špetku šafránu, 4 lžíce citrónové šťávy, 1 lžičku soli, pažitku a marinádu dobře promícháme. Makrely naložíme do marinády a odložíme je do chladničky na 2 hodiny. Mezitím si omyjeme rajčata, očistíme cibuli a pokrájíme vše na plátky.

  • 3

    Do pekáčku vytřeného máslem dáme na dno plátky cibule. Na ni položíme makrely, mírně je osolíme a zakryjeme plátky rajčat, které posypeme pepřem, cukrem, solí a koprem.

  • 4

    Pekáček zakryjeme víkem a dáme do předem vyhřáté trouby na 200°C péct. Pečeme 35-45 minut dozlatova.

  • 5

    Makrely dáme na talíře, přidáme k nim upečenou zeleninu a servírujeme.

Komentáře k receptu