Pečená rajčata plněná houbami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Anglická slanina
  • 250 g Hříbky čerstvé
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 8 ks Rajčata
  • 1 ks Cibule
  • 3 špetka Pepř bílý
  • 3 špetka Sůl
  • 3 špetka Pepř bílý
  • 3 špetka Kmín drcený
  • 1.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3 polévková lžíce Sýr Eidam cihla 30%
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.84 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 369 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 597 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 59.6 mg
  • Draslík 785 mg
  • Vláknina 5901.4 mg
  • Vitamín A 5901.4 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24.2 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Osm velkých zralých rajčat omyjeme, odkrojíme vrchní část (jako čepičku) a vydlabeme je lžičkou. Dužinu vložíme do misky. Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Očistíme cibuli a drobně ji rozkrájíme. Petrželku omyjeme a krájíme nadrobno. Tvrdý sýr nastrouháme, uzenou slaninu rozkrájíme na tenké plátky.

  • 2

    V pánvi rozehřejeme máslo, na něm zpěníme cibuli, přidáme houby, ochutíme solí, drceným kmínem a pepřem. Promícháme a vysmažíme do růžova. Hříbky poprášíme moukou, znovu promícháme, přilijeme smetanu a pomalu vaříme asi 5 - 7 minut. Po vychladnutí přimícháme rozmačkanou dužinu rajčat a petrželku. Rajčata zevnitř mírně osolíme, ochutíme bílým pepřem. Naplníme je houbovou náplní a usadíme do pekáčku, vytřeného olivovým olejem. Povrch rajčat posypeme sýrem, překryjeme plátky slaniny a pečeme v předehřáté troubě na cca 200 - 220°C po dobu 20 - 25 minut.

  • 3

    Plněná rajčata podáváme jako předkrm nebo jako samostatné jídlo.

Komentáře k receptu