Švédská královská hovězí pečínka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 200 g Slanina vepřová
  • 600 g Hovězí maso zadní
  • 1 kávová lžička Sardelová pasta
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 6 ks Nové koření celé
  • 4 ks Sardelové řezy
  • 2.5 dl Voda pitná
  • 3.5 dl Hovězí vývar základní
  • 1 polévková lžíce Melasa
  • 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 2 polévková lžíce Koňak
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 728 kcal
  • Sacharidy 9 g
  • Tuky 52 g
  • Sodík 2865 mg
  • Bílkoviny 54 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 174.3 mg
  • Draslík 521.3 mg
  • Vláknina 2828.3 mg
  • Vitamín A 2828.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.1 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Slaninu nakrájíme na hranolky. Do misky si nasypeme lžíci soli a lžíci čerstvě pomletého pepře a promícháme. Hranolky ze slaniny obalíme v soli s pepřem. Špalíček zadního hovězího masa omyjeme, osušíme a pomocí špikovací jehly maso prošpikujeme slaninou.

  • 2

    Poté maso ještě osolíme a opepříme. V pekáči na plotně si rozpálíme olej a maso z každé strany přibližně po 2-3 minutách orestujeme do zlatohněda. Poté přilijeme horkou vodu, přidáme cibuli, bobkový list, nové koření, plátky másla, celý barevný pepř, sardelové řezy a melasu.

  • 3

    Pekáč s masem přikryjeme poklicí a dáme do předem vyhřáté trouby na 180°C-200°C péct. Pečeme přibližně 1,5-2 hodiny doměkka. Během pečení maso poléváme výpekem a maso otáčíme. V případě potřeby dolijeme do výpeku 1,5 dl hovězího vývaru, výpek se nám nesmí vyvařit. Pekáč vyjmeme z trouby, přilijeme koňak a "vypálíme ho". (Dáváme si pozor, aby jsme byli v dostatečné vzdálenosti.)

  • 4

    Měkké maso vyjmeme a odložíme do předehřáté mísy, aby zůstalo teplé. K omastku přidáme za stálého míchání mouku, osmažíme ji dozlatova a za stálého míchání přilijeme znovu chladný hovězí vývar (2,5 dl). Stále mícháme a pomalu vaříme. Štávu dochutíme sardelovou pastou, necháme přejít varem a poté ji přecedíme do omáčníku.

  • 5

    Maso nakrájíme na úhledné plátky, dáme je na talíře a hned servírujeme. Šťávu podáváme zvlášť.

Komentáře k receptu