Dánská kapustová polévka s vepřovým masem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 300 g Kapusta kadeřavá
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 800 g Brambory
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 500 g Vepřový bok
  • 6 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 l Voda pitná
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 876 kcal
  • Sacharidy 65 g
  • Tuky 61 g
  • Sodík 680 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 61 g
  • Cholesterol 80 mg
  • Draslík 1096.7 mg
  • Vláknina 16501.1 mg
  • Vitamín A 16501.1 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 87.5 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté vepřové maso (nejlépe prorostlý bůček bez kosti nebo krkovice) dáme do hrnce, zalijeme 1,5 litrem vody a pomalu přivedeme k varu. Polévku budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě, jen aby probublávala. Maso vaříme asi 60 minut doměkka.

  • 2

    Mezitím v druhém hrnci přivedeme k varu 2 litry vody, do které vložíme očištěnou malou hlávku kapusty a vaříme ji asi 2 minuty. Poté ji vyjmeme a vychladlou kapustu nakrájíme na nudličky. Očistíme a omyjeme mrkev, větší pórek, zeleninu pokrájíme na větší kousky a vložíme ji k masu. Do polévky k masu ještě přidáme sůl, pepř, celé nové koření a bobkový list.

  • 3

    Oloupeme a omyjeme drobné brambůrky. V pánvi si rozpálíme máslo, přidáme k němu cukr a jakmile začne karamelizovat, přidáme brambůrky a za stálého míchání je krátce osmažíme a pánev odstavíme z plotny.

  • 4

    V druhé pánvi si rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a usmažíme zlatou jíšku. Na jíšku přidáme pokrájenou kapustu a krátce ji osmažíme.

  • 5

    Měkké maso vyjmeme z polévky, do vývaru vložíme kapustu, brambůrky a vaříme doměkka 10-15 minut. Maso pokrájíme na kousky velikosti sousta a vrátíme zpět do polévky. Společně vše krátce povaříme, dochutíme solí a servírujeme s chlebem.

Komentáře k receptu