Norský rybí nákyp
Suroviny
- 150 g Máslo čerstvé
 - 800 g Filé rybí
 - 12 g Máslo čerstvé
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1.5 l Mléko plnotučné
 - 2 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 727 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 48 g
 - Sodík 266 mg
 - Bílkoviny 96 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 86.1 mg
 - Draslík 32.9 mg
 - Vláknina 465.3 mg
 - Vitamín A 465.3 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.1 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2372.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rybí filé (omyté a vykostěné) pomeleme dvakrát až třikrát na masovém strojku a vložíme do mísy. Přidáme hladkou mouku, škrobovou moučku Maizenu, rozpuštěné vlahé máslo, sůl, pepř a drcený kmín. Směs promícáme, za stálého šlehání postupně přilijeme 1,5 litru mléka. Vyšlehanou směs vložíme do zapékací mísy, kterou jsme vytřeli máslem (60 g).
 - 
                                2
Zapékací mísu "posadíme" do většího pekáče, do kterého jsme nalili 1 - 2 litry horké vody.
 - 
                                3
Nákyp pečeme v předehřáté troubě na 180°C (ve vodní lázni) přibližně 40 - 50 minut do zlatova. Hned podáváme jako hlavní jídlo.