Bramborové zahýbance se zelím

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Anglická slanina
  • 750 g Brambory
  • 100 g Zelí kysané
  • 200 g Mouka polohrubá
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 dl Mléko polotučné
  • 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Husí sádlo
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 542 kcal
  • Sacharidy 67 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 653 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 66 g
  • Cholesterol 90.8 mg
  • Draslík 986 mg
  • Vláknina 14941.2 mg
  • Vitamín A 14941.2 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32.6 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté brambory dáme vařit s 1.5 l vody. Vaříme je přibližně 25 minut, pak je scedíme a když vychladnou, oloupeme je, nastrouháme a dáme do mísy.

  • 2

    Mezitím si očistíme a nakrájíme cibuli na kostičky, anglickou slaninu na tenké proužky. V menším kastrolu si vysmažíme slaninu dozlatova, pak na ni dáme kysané zelí, podle chuti sůl, cukr a pepř. Promícháme a pod pokličkou podusíme přibližně 5-8 minut. Necháme ho pak vychladnout. Zelí rozdělíme na 4 díly.

  • 3

    K bramborům přidáme polohrubou mouku, vejce, sůl (1 lžičku), mléko a na podsypaném vále vypracujeme tužší vláčné těsto. Potom těsto rozdělíme na 4 díly, z každého vyválíme 1 placku o síle cca 1 cm.

  • 4

    Na 1/2 každé placky dáme 1/4 zelí, placku přehneme a okraje slepíme stlačením k sobě.

  • 5

    Placky položíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme je do předem vyhřáté trouby péct. Placky pečeme přibližně 8-10 minut, pak je otočíme a pečeme dalších 8-10 minut. Pečeme při 190-200°C.

  • 6

    Upečené zahýbance by mít zlatohnědou barvu. Každou placku dáme na talíř, potřeme roztopeným husím sádlem a podáváme.

Komentáře k receptu