Čočková polévka se zelím a česnekem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 60 g Zelí kysané
  • 50 g Cibule
  • 10 g Olej olivový
  • 10 g Mouka pšeničná hladká
  • 4 g Sůl
  • 2 g Pepř černý mletý
  • 3 g Kmín drcený
  • 10 g Petržel kudrnka
  • 70 g Čočka jedlá
  • 600 ml Voda pitná
  • 100 ml Smetana zakysaná extra light
  • 1 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 266 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 799 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 506.8 mg
  • Vláknina 24620 mg
  • Vitamín A 24620 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 22.2 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Předem namočenou nebo předvařenou čočku slijeme, zalijeme čerstvou vodou a dáme vařit. Mezitím scedíme kysané zelí, propláchneme pod tekoucí vodou a trochu pokrájíme, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, petrželku posekáme na jemno.

  • 2

    V pánvi rozehřejeme malé množství kvalitního oleje, přisypeme cibuli, krátce orestujeme, zasypeme moukou a připravíme světlejší jíšku. K vařící se čočce přidáme pokrájené kysané zelí, opatrně přimícháme jíšku s cibulí, osolíme, opepříme, okmínujeme a vaříme nejméně půl hodiny. Nakonec přisypeme česnek, zjemníme zakysanou smetanou a dovaříme.

  • 3

    Porce polévky posypeme posekanou petrželkou.

Komentáře k receptu