Pochoutkový makový chléb z domácí pekárny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Mák - semena
  • 200 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 20 g Sezam - semena
  • 20 g Slunečnice - semena
  • 10 g Droždí
  • 350 g Mouka žitná celozrnná
  • 30 g Rozinky tmavé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 6 dl Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 457 kcal
  • Sacharidy 75 g
  • Tuky 5 g
  • Sodík 199 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 48 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 618.5 mg
  • Vláknina 42206.7 mg
  • Vitamín A 42206.7 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 gramů celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 decilitru vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.

  • 2

    Alespoň tři hodiny před přípravou těsta namočníme do studené vody nemletá semínka máku, slunečnice i sezamu. Až dáme pečící formu se surovinami do pekárny, semínka slijeme přes síto a necháme okapat.

  • 3

    S uzrálým kvasem a namočenými semínky můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba.

  • 4

    Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 3,5 decilitru vody a přidáme 50 gramů uzrálého kvasu. Přisypeme 200 gramů pšeničnou a 200 gramů žitné celozrnné mouky, doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které zakápneme medem. Do jednoho rohu formy dáme sůl.

  • 5

    Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do formy v opačném pořadí.

  • 6

    Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a světlou kůrku, a pekárnu zapneme.

  • 7

    Okapaná semínka poprášíme moukou a smícháme s rozinkami. Když pekárna zvukovým signálem upozorní na možnost přidání surovin do těsta, přisypeme směs semínek a rozinek. Pokud přístoj zvukovým znamením vybavený není, suroviny přidáme přibližně 5 minut před koncem cyklu hnětení - míchání.

  • 8

    Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto, přikryjeme čistou utěrkou a necháme pomalu vychladnout. Chléb je dobré nechat opravdu několik hodin tzv. zaležet.

Komentáře k receptu