Překládané koláče s tvarohovou náplní

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 10 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 250 g Máslo čerstvé
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 2 g Sůl
  • 50 g Droždí
  • 300 g Mouka bezlepková
  • 120 g Mouka bezlepková
  • 500 g Tvaroh měkký
  • 30 g Rozinky tmavé
  • 125 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 hrst Cukr krystal
  • 2 polévková lžíce Olej stolní
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 3 polévková lžíce Mouka bezlepková
  • 1 polévková lžíce Cukr krystal
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 805 kcal
  • Sacharidy 78 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 448 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 71 g
  • Cholesterol 221.6 mg
  • Draslík 242.3 mg
  • Vláknina 712 mg
  • Vitamín A 712 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.3 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 50.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Těsto tukové: Nejprve si připravíme tukové těsto a to tak, že na vál prosejeme mouku a tu posypeme strouhaným máslem a směs vypracujeme do hladkého těsta. Z těsta utvoříme placku, kterou necháme odpočinout v lednici. V mléce rozmícháme cukr s droždím a kvásek necháme vzkypět.

  • 2

    Těsto kynuté: Žloutky rozmícháme s citrónovou kůrou, olejem a špetkou soli. Potrom v této směsi rozmícháme opatrně vzešlý kvásek a postupně přimícháváme mouku. Ze směsi vypracujeme tužší těsto. Zpracované těsto vyválíme na pomoučeném vále do placky, do které zabalíme tukové těsto a znovu rozválíme na plát, který přehneme nadvakrát. Po dvojím přeložení ho znovu rozválíme a rádýlkem ho rozřežeme na větší čtverečky, jejichž středy naplníme tvarohovou náplní s rozinkami a čtverečky dobře zabalíme a utěsníme. Koláčky rozložíme na plech, vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme žmolenkou.Připravené koláčky necháme před pečením asi 30 minut kynout a potom pečeme v troubě, vyhřáté na 180°C pečeme asi 10 minut. Po upečení necháme koláčky vychladnout a servírujeme je jako pohoštění.

  • 3

    Náplň: Měkký tvaroh rozmícháme s cukrem a opláchnutými rozinkami a citrónovou kůrou.

  • 4

    Žmolenka: bezlepkovou mouku mneme s cukem a máslem tak dlouho, až nám vznikají v rukách máslové hrudky.

Komentáře k receptu