Cibulovka z Klenčí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Brambory
  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 20 g Bujón natur hovězí
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 3 ks Cibule
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 2 špetka Sůl
  • 1 l Voda pitná
  • 3 dl Voda pitná
  • 5 dl Voda pitná
  • 3 dl Voda pitná
  • 2.5 dl Smetana jihočeská zakysaná15%
  • 3 polévková lžíce Houby sušené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 298 kcal
  • Sacharidy 27 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 340 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 245.3 mg
  • Draslík 591.3 mg
  • Vláknina 8078.1 mg
  • Vitamín A 8078.1 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.5 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené houby omyjeme, namočíme je rendlíku s 2–3 dl vody asi na 15 minut, potom je uvaříme doměkka s drceným kmínem a 2 špetkami soli.

  • 2

    Omyjeme brambory, dáme je do hrnce s 5 dl vody a uvaříme je doměkka. Uvařené scedíme, oloupeme a nakrájíme na kostky. V menším kastrolku si ve 3 dl vody uvaříme 4 vejce natvrdo. Vaříme je 9–10 minut. Potom je zchladíme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.

  • 3

    Očistíme cibule a pokrájíme je na plátky. Vložíme je do hrnce s 1 litrem vody. Přidáme kostku hovězího bujónu (nebo masoxu), bobkový list, nové koření, celý černý pepř a vaříme pomalu přibližně 20 minut. V misce si rozmícháme v kysané smetaně hladkou mouku. Nalijeme ji do polévky, za stálého míchání povaříme několik sekund a hrnec odstavíme z plotny. Přes síto ji přecedíme do druhého hrnce, přidáme scezené houby, brambory a sůl podle chuti. Na talíře rozdělíme pokrájená vejce, přelijeme polévkou a podáváme.

Komentáře k receptu