Koláčky s drobenkou z Podkrkonoší

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 230 g Máslo čerstvé
  • 200 g Povidla švestková
  • 180 g Cukr krupice
  • 20 g Droždí
  • 200 g Povidla hrušková
  • 1 kávová lžička Cukr moučkový
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 0.5 dl Mléko polotučné
  • 1 kg Mouka polohrubá
  • 5 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • 5 polévková lžíce Cukr krystal
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 755 kcal
  • Sacharidy 125 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 88 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 112 g
  • Cholesterol 163.7 mg
  • Draslík 176.1 mg
  • Vláknina 8568 mg
  • Vitamín A 8568 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme kvásek: smícháme 0.5 dl vlažného mléka s 20 g kvasnic s 1 lžičkou cukru.

  • 2

    Do mísy si dáme polohrubou mouku, vaječné žloutky, cukr, kvásek a rozpuštěné vlahé máslo (180 g). Dobře těsto zpracujeme, zakryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.

  • 3

    V misce si smícháme 5 lžic krystalového cukru s 5 lžícemi hrubé mouky a 50 g pokrájeného tuhého másla. Prsty vše promneme, až utvoříme drobenku.

  • 4

    Vykynuté těsto si dáme na pomoučený vál, válečkem vyválíme plát o síle asi 2 cm.

  • 5

    Rádýlkem nakrájíme čtverečky přibližně 6 x 6 cm, na polovinu koláčků dáme lžičku hruškových povidel, další koláčky budou se švestkovými povidly. Cípy těsta pomocí prstů spojíme těsně k sobě a zatočíme, aby se nám koláče nerozpojily.

  • 6

    Koláčky potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme drobenkou a poklademe je na plech, vyložený pečicím papírem, asi 2 cm od sebe. Necháme je 10 minut kynout. Poté je dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 180-200°C přibližně 15-20 minut dozlatova.

  • 7

    Koláčky podáváme vychladlé.

Komentáře k receptu