Kvášlický zajíc s kysaným zelím

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 60 g Máslo čerstvé
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 100 g Slanina vepřová
  • 750 g Zelí kysané
  • 200 g Smetana jihočeská zakysaná15%
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 6 stroužek Česnek
  • 0.5 dl Pivo světlé 10% 3,9% obj.
  • 1.5 dl Voda pitná
  • 5 dl Voda pitná
  • 2 kg Zaječí maso
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 873 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 656 mg
  • Bílkoviny 93 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 368.8 mg
  • Draslík 1871.7 mg
  • Vláknina 13285.3 mg
  • Vitamín A 13285.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 58.1 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 43.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dobře očištěného a omytého zajíce prošpikujeme nakrájenou slaninou, česnekem, maso dobře osolíme, opepříme a dáme do pekáčku. Zajíce přelijeme 60 g rozpuštěného másla, přilijeme 1.5 dl vody, 0.5 dl piva, pekáč zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby. Maso během pečení obracíme a poléváme výpekem.

  • 2

    Kysané zelí dáme do menšího vyššího hrnce, který posadíme do hrnce s vodou. Zelí přelijeme 70 g rozpuštěného másla, přilijeme tolik vařící vody, aby jen pokryla zelí, promícháme a větší hrnec zakryjeme místo poklice pečícím papírem, který jsme ze spodní strany slabě potřeli máslem. Papír musí mít větší průměr, protože jej zachytíme tak, že jej těsně přitiskneme k okrajům hrnce, a okolo hrnce převážeme provázkem. Zelí ve vodní lázni vaříme 15-20 minut. Po uvaření odstraníme papír, hrnek vyjmeme z vodní lázně, zelí podle chuti osolíme, případně i osladíme a promícháme.

  • 3

    Upečeného zajíce rozporcujeme, do výpeku zamícháme rozšlehanou zakysanou smetanu. Každou porci masa polijeme smetanovým výpekem. Maso na talířích ozdobíme kopečky zelí a podáváme.

Komentáře k receptu