Kysané zelí z Valašska

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 700 g Brambory
  • 80 g Slanina vepřová
  • 700 g Zelí kysané
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Cibule
  • 1 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 287 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 605 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 14.7 mg
  • Draslík 1180.4 mg
  • Vláknina 16735.5 mg
  • Vitamín A 16735.5 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 88 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory oloupeme, omyjeme, pokrájíme na kostky, dáme do hrnce s 1,5 litrem vody, 1,5 lžičkou soli a lžičkou kmínu. Uvaříme je doměkka (20 minut), pak je slijeme z vody.

  • 2

    Kysané zelí (pokud je příliš kyselé, tak ho v sítu propláchneme pod tekoucí vodou) dáme do hrnce na 1 lžíci rozpáleného oleje a krátce, asi 10 minut, ho pod pokličkou podusíme. Zelí ochutíme solí (0,5–1 lžička), cukrem a bílým pepřem.

  • 3

    Očistíme cibuli s česnekem. Cibuli drobně pokrájíme, česnek prolisujeme. V pánvi na rozpuštěném másle cibuli usmažíme dozlatova. Drobně pokrájenou slaninu si usmažíme dozlatova zvlášť.

  • 4

    K bramborům přidáme podušené zelí, usmaženou cibulku, česnek, slaninu, promícháme a podáváme horké.

Komentáře k receptu