Valašské pečené kuře se žampiony

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Máslo čerstvé
  • 130 g Žampiony čerstvé
  • 100 g Moravské uzené maso
  • 100 g Klobása uzená
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 3 kávová lžička Koření grilovací
  • 4 ks Rajčata
  • 2 ks Česnek
  • 4 ks Šalotka
  • 3 špetka Sůl mořská
  • 5 dl Voda pitná
  • 1.2 kg Kuře
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Kerblík
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1298 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 95 g
  • Sodík 683 mg
  • Bílkoviny 73 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 305 mg
  • Draslík 1541.8 mg
  • Vláknina 3447.8 mg
  • Vitamín A 3447.8 mg
  • Vitamín B6 1.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 30.9 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 61.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kuře dobře omyjeme a rozporcujeme. Každý díl osolíme (asi 0.5 lžíce celkem), posypeme grilovacím kořením, drceným kmínem a dáme do pekáče. Kuře obložíme plátky másla (150 g), podlijeme 2-3 dl vody a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 220 °C přibližně 50-60 minut za častého polévání výpekem. Během pečení přilijeme k výpeku asi 1-2 dl vody.

  • 2

    Mezitím očistíme a omyjeme šalotku, žampiony, česnek a kerblík. Šalotku a žampiony pokrájíme na plátky. Česnek prolisujeme. Kerblík pokrájíme nadrobno. Moravské uzené pokrájíme na malé kostky, klobásu nakrájíme na kolečka. Omytá rajčata rozkrájíme na čtvrtky.

  • 3

    V pánvi na másle (50 g) podusíme šalotku, pak k ní přidáme žampiony, posolíme je a posypeme pepřem a krátce dozlatova osmažíme. Přidáme moravské maso s klobásou, rajčata, promícháme a vše společně dusíme asi 5 minut. Před koncem přimícháme kerblík.

  • 4

    Upečené kuře dáme na talíře, ozdobíme dušenou směsí se žampiony a podáváme.

Komentáře k receptu