Domácí tradiční kaštanové pyré

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Kaštany jedlé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 2 špetka Skořice mletá
  • 2 špetka Zázvor mletý
  • 1 l Voda pitná
  • 2.5 dl Mléko plnotučné
  • 2 polévková lžíce Rum
  • 2.5 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 227 kcal
  • Sacharidy 47 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 138 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 4.2 mg
  • Draslík 406 mg
  • Vláknina 94.8 mg
  • Vitamín A 94.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 33.5 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 259.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jedlé kaštany omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme 1 litrem vody s lžičkou soli. Pomalu je vaříme přibližně 30 minut. Opatrně horké kaštany oloupeme z horní slupky a i z lesklé vnitřní (druhé) slupky. Kaštany z horké vody nevytahujeme najednou, ale postupně.

  • 2

    Oloupané kaštany dáme do druhého hrnce se silnějším dnem. Přilijeme 2-2.5 dl mléka, přimícháme vanilkový cukr a skořici a pomalu, pod pokličkou vaříme doměkka asi 15 minut. kaštany necháme v mléce vychladnout, pak je ponorným mixerem rozmixujeme na pyré. Dochutíme skořicí, zázvorem, rumem a cukrem podle chuti. Pokud potřebujeme pyré řidší, přidáme trochu mléka (2-3 lžíce).

Komentáře k receptu