Nejlepší bigos

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 220 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 600 g Klobása Dunajská
  • 200 g Slanina vepřová
  • 600 g Vepřové maso libové
  • 750 g Zelí hlávkové bílé
  • 750 g Zelí kysané
  • 150 g Vepřový bok uzený
  • 600 g Hovězí maso zadní
  • 200 g Vepřová žebra
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 ks Cibule
  • 3 ks Bobkový list
  • 2 hrst Houby sušené
  • 2 l Voda pitná
  • 0.5 polévková lžíce Majoránka
  • 6 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 0.5 polévková lžíce Libeček
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 780 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 61 g
  • Sodík 528 mg
  • Bílkoviny 46 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 121.2 mg
  • Draslík 483.2 mg
  • Vláknina 7772.8 mg
  • Vitamín A 7772.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 57.3 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1523.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do 100 ml vody namočíme houby. Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo, slaninu nakrájíme nadrobno. Omyté maso osušíme a nakrájíme na stejné kostky. Klobásy nakrájíme na kolečka. Zelí obereme ze zvadlých listů a nakrájíme najemno. Kysané zelí necháme okapat a překrájíme.

  • 2

    V kastrolu rozpustíme 1 lžíci sádla, osmažíme na něm ze všech stran hovězí maso, podlijeme 0,5 litrem vody a na malém plameni dusíme, až je měkké. Podle potřeby přilijeme vodu.

  • 3

    V hrnci na lžíci rozpuštěného sádla dusíme syrové zelí s kmínem a 0,5 lžičkou soli. Zalijeme 0,5 l vody a dusíme doměkka. Podle potřeby během dušení přilijeme vodu.

  • 4

    Do velkého hrnce dáme rozpustit sádlo (2 lžíce), vložíme slaninu, necháme rozpustit, vmícháme vepřové maso a maso z žeber, orestujeme a vsypeme cibuli. Když maso zezlátne, přidáme kysané zelí, houby i s vodou, v níž byly namočené, 0,5 lžičky soli, všechno koření, kromě kmínu a majoránky, zalijeme 1,5 l vody a na malém plameni dusíme. Když je maso poloměkké, přidáme uzený bůček a klobásy a dodusíme.

  • 5

    Poté přidáme udušené hovězí maso i s vývarem, udušené syrové zelí i s vývarem, okořeníme majoránkou a chvíli dusíme, aby se chutě spojily. Podle potřeby ještě dochutíme solí a pepřem.

  • 6

    Bigos je nejchutnější, když se nechá do druhého dne v lednici rozležet.

Komentáře k receptu