Jahodové vareňje

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 50

Suroviny

  • 1000 g Jahody
  • 1000 g Cukr krystal
  • 200 ml Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 77 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 0 mg
  • Bílkoviny 0 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 0.4 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jahody na půl hodiny namočíme do vody, potom je zbavíme stopek i kalíšků a ještě je propláchneme pod tekoucí vodou.

  • 2

    Mezitím připravíme cukrový sirup: do nehlubokého kastrolu vsypeme odvážené množství cukru, dolijeme vodu a vaříme. Když se cukr úplně rozpustí, odstavíme sirup z ohně.

  • 3

    Jahody vložíme do sirupu, nádobou opatrně potřásáme, aby se všechny jahody do sirupu ponořily a na velmi mírném ohni je vaříme.

  • 4

    Že je vareňje hotové poznáme, jestliže kápneme sirup na misku a kapka se nerozteče, ale uchová tvar. Kromě toho ovoce nevystupuje na povrch, ale je v sirupu rovnoměrně rozloženo.

  • 5

    Vareňje necháme vychladnout, pak je naplníme do sklenic a dobře uzavřeme. Skladujeme na chladném suchém místě.

Komentáře k receptu