Lúčenecký chléb s kváskem ze špaldové a žitné mouky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 3.5 g Droždí sušené
  • 25 g Slunečnice - semena
  • 100 g Mouka žitná celozrnná
  • 400 g Mouka špaldová celozrnná
  • 0.5 kávová lžička Med včelí
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 4.4 dl Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 337 kcal
  • Sacharidy 61 g
  • Tuky 5 g
  • Sodík 199 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 162.9 mg
  • Vláknina 9530 mg
  • Vitamín A 9530 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pro upečení tohoto chleba nejprve musíme připravit tzv. pařené předtěsto.

  • 2

    Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 100 gramů špaldové celozrnné a 100 gramů žitné celozrnné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě zcela vychladnout.

  • 3

    Prochladlé pařené předtěsto pak zalijeme 1,4 decilitrem studené vody, přisypeme dalších 300 gramů celozrnné špaldové mouky, přidáme sušený žitný kvásek a kmín. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme ho medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl.

  • 4

    Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o hmotnosti 0,9 kilogramu a světlou kůrku, a pekárnu zapneme.

  • 5

    V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu. Když nás pekárna zvukovým signálem upozorní na možnost přidání surovin, přisypeme do těsta semínka slunečnice. Pokud pekárna není zvukovým signálem vybavena, přisypeme semínka přibližně 5 minut před koncem cyklu hnětení.

  • 6

    Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme na kuchyňském sítu vychladnout. Podávat můžeme i vlažný.

Komentáře k receptu