Boršč II
Suroviny
- 750 g Hovězí maso zadní
- 2 ks Brambory
- 1 ks Cibule
- 3 ks Rajčata
- 0.5 ks Zelí hlávkové bílé
- 1 ks Cukr krupice
- 6 ks Červená řepa
- 1 ks Citrónová šťáva
- 3 ks Bobkový list
- 1 ks Nové koření
- 1 ks Pepř černý celý
- 1 ks Pepř černý mletý
- 1 ks Zakysaná smetana
- 1 ks Sůl
- 1 ks Kopr
- 2 ks Mrkev
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Rajčatový protlak
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1198 kcal
- Sacharidy 250 g
- Tuky 10 g
- Sodík 647 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 250 g
- Cholesterol 76.5 mg
- Draslík 2790.9 mg
- Vláknina 50393.7 mg
- Vitamín A 50393.7 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 104.7 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                11) Maso zalijeme vodou tak, aby bylo potopené, přidáme bobkový list, česnek, pepř a nové koření. Vaříme 2 hodiny doměkka. 
- 
                                22) Řepu nakrájíme na kostky a uvaříme doměkka. 
- 
                                33) Rajčata oloupeme a zbavíme je semínek - budeme potřebovat pouze dužinu. Nakrájíme je na kostky. 
- 
                                44) Uvařené maso nakrájíme na kostky. 
- 
                                55) Cibuli a mrkev nakrájíme na silnější nudličky a orestujeme je na másle. Přidáme rajčatový protlak a rajčata. Zalijeme scezeným vývarem z masa a přivedeme k varu. 
- 
                                66) Do polévky přidáme nakrouhané zelí a uvařenou červenou řepu i s vývarem. 
- 
                                77) Přidáme oloupané a nakrájené brambory a vaříme ještě hodinu. 
- 
                                88) Dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou, popřípadě cukrem. 
- 
                                99) Podáváme s kopečkem zakysané smetany posypané koprem. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        