Ústřice s omáčkou Mornay

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 35 g Sýr Gruyére
  • 25 g Sýr Parmezán
  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 375 ml Mléko polotučné
  • 24 ks Ústřice
  • 1 ks Šalotka
  • 0.5 ks Bobkový list
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 496 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 514 mg
  • Bílkoviny 44 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 225.5 mg
  • Draslík 775.6 mg
  • Vláknina 357.7 mg
  • Vitamín A 357.7 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 34.3 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 30.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ústřice vyloupeme a šťávu přecedíme do hrnce. Ústřice vypláchneme, oddělené ulity omyjeme a osušíme.

  • 2

    V jiném hrnci rozpustíme 30 g másla, přidáme jemně nakrájenou šalotku a za stálého míchání dusíme 3 minuty. Vsypeme mouku a připravíme jíšku. Mícháme ji na mírném ohni asi 3 minuty (nesmí zhnědnout). Jíšku odstavíme z ohně a postupně přiléváme mléko. Pečlivě rozmícháváme vzniklé hrudky, přistavíme zpět na oheň, přidáme špetku muškátového oříšku, bobkový list a vaříme 5 minut. Omáčku přecedíme do čistého hrnce.

  • 3

    Šťávu z ústřic přivedeme k varu (můžeme ji doplnit vodou). Ponoříme do ní ústřice na 30 vteřin, vyjmeme je a vrátíme do ulit. Ze šťávy připravíme omáčku - přidáme sýr a zbylé máslo. Mícháme, až se vše rozpustí, osolíme a opepříme.

  • 4

    Každou ústřici přelijeme trochou omáčky a posypeme nastrouhaným parmazánem. Urovnáme je na plech a vložíme na několik minut pod gril.

Komentáře k receptu