Marinované mořské plody
Suroviny
- 250 g Sépie
 - 200 g Chobotnice
 - 300 g Krevety tygří - loupané
 - 500 g Mušle Venušiny
 - 500 g Mušle slávky
 - 3 ks Citrony
 - 2 ks Citrony
 - 3.5 l Voda pitná
 - 1.5 dl Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Olej chilli
 - 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
 - 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 729 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 46 g
 - Sodík 1703 mg
 - Bílkoviny 71 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 207.8 mg
 - Draslík 983 mg
 - Vláknina 11816 mg
 - Vitamín A 11816 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 113.4 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme nálev: 1,5 dl olivového a chilli oleje dobře promícháme s citrónovou šťávou.
 - 
                                2
Postupně očistíme a omyjeme mořské plody. Sépiím odřízneme hlavy, odstraníme vnitřnosti, oči a zobák, znovu je promyjeme pod tekoucí vodou, nakrájíme na kousky, necháme okapat.
 - 
                                3
Očištěným chobotničkám vytáhneme hlavy, pod očima je odřízneme a vyhodíme, odstraníme vnitřnosti, chapadla odřežeme a odložíme. Z tělíček vyjmeme průhlednou kost. Těla a chapadla znovu promyjeme, necháme okapat, pokrájíme na kousky. Z krevet odstraníme střívka, ocásky necháme vcelku, omyjeme, necháme v sítu okapat.
 - 
                                4
Venušiny mušle a slávky důkladně kartáčkem očistíme, promyjeme pod tekoucí vodou, pootevřené a poškozené vyhodíme. Když jsou mušle otevřené, poklepeme na ně. Pokud se nezavřou, vyhodíme je. V hrnci přivedeme k varu 5 dl vody, nad páru umístíme sítko se slávkami a mušlemi. V páře vaříme přibližně 2 minuty, než se otevřou. Maso vyloupneme, odložíme do mísy. Vodu dolijeme (2 - 3 litry), když dojde k varu, vložíme sépie, vaříme pomalu 15 - 20 minut. Potom přidáme chobotničky s krevetami, vaříme je 2 minuty. Nakonec vše vyjmeme a v sítu necháme okapat.
 - 
                                5
Takto připravené mořské plody vložíme do větší sklenice, posypeme mořskou solí, promícháme, zalijeme připraveným nálevem a necháme v chladu marinovat 15 - 24 hodin.
 - 
                                6
Před podáváním mořské plody ozdobíme plátky citrónů a lístky omyté petrželky kudrnky.