Německý recept na špecle
Suroviny
- 20 g Cibule
 - 100 g Kuřecí prsa
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 220 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 60 g Šunka uzená
 - 100 g Žampiony čerstvé
 - 24 ml Víno bílé
 - 24 ml Olej slunečnicový
 - 24 ml Olej slunečnicový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 3 l Voda pitná
 - 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1493 kcal
 - Sacharidy 89 g
 - Tuky 104 g
 - Sodík 1059 mg
 - Bílkoviny 47 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 699.7 mg
 - Draslík 522.7 mg
 - Vláknina 8270 mg
 - Vitamín A 8270 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.4 mg
 - Vitamín E 11.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kuřecí prsa spolu se šunkou nakrájíme na tenké nudličky. Žampiony nakrájíme na tenké plátky, cibuli oloupeme a jemně nakrájíme.
 - 
                                2
Těsto na špecle: Vejce rozklepneme do misky, přisypeme sůl a spolu rozkvedláme. Za stálého míchání pomalu přidáváme mouku. Těsto má být středně husté, asi jako jogurt. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a do vařící vody pře cedník s většími otvory pasírujeme těsto. Povaříme 4 minuty, scedíme, propláchneme studenou tekoucí vodou, necháme okapat a vychladnout. Potom špecle vysypeme do misky a pomastíme olejem.
 - 
                                3
Omáčka: V pánvi na rozpáleném oleji orestujeme připravené maso doměkka. Přidáme nakrájené žampiony, promícháme, vmícháme šunku, cibuli a všechny suroviny orestujeme. Pozor, cibuli restujeme jen do zesklovatění. Suroviny zalijeme smetanou a vaříme do zahoustnutí. Přilijeme víno, dochutíme solí a hotovou omáčku stáhneme z ohně.
 - 
                                4
Uvařené špecle orestujeme v pánvičce na rozehřátém másle, osolíme je a rozdělíme na jednotlivé porce. Každou porci přelijeme hotovou omáčkou a pokrm ihned servírujeme.