Skvělé řezy na oslavu

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Máslo čerstvé
  • 110 g Jahody zahradní
  • 30 g Pistácie
  • 240 g Mascarpone
  • 100 g Cukr moučka
  • 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 375 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Cukr moučka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1424 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 124 g
  • Sodík 58 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 193.1 mg
  • Draslík 119 mg
  • Vláknina 7370 mg
  • Vitamín A 7370 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16.6 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 84.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si domácí listové těsto: v míse smícháme mouku se špetkou soli, pak do mouky nakrájíme na kostky máslo a rukou vše prohněteme. Pak do těsta budeme přilévat vodu a dále ho budeme zpracovávat. Těsto dáme na pomoučený vál a rukama ho vypracujeme tak, až bude hladké a vláčné. Vytvoříme z něj váleček, zabalíme do fólie a odložíme do lednice na 1-2 hodiny ztuhnout. Těsto před pečením znovu vyválíme na placku, kterou 2x přeložíme do tvaru čtverce, znovu ho zabalíme a dáme na 30 minut do lednice. Tento postup ještě jednou zopakujeme.

  • 2

    Před pečením si předehřejeme troubu na 180°. Plech vyložíme pečícím papírem. Těsto na pomoučeném válu vyválíme na obdélník o síle asi 4-5mm, z těsta pak nakrájíme pomocí radýlka 8 stejných dílů ve tvaru obdélníku. Poklademe je na plech, potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme dozlatova až zlatohněda, přibližně 20 minut. Upečené plátky těsta necháme vychladnout.

  • 3

    Připravíme si dva krémy. Omyté a osušené jahody rozmačkáme a rozmixujeme je. Pistácie v hlubší míse rozdrtíme nadrobno a též je tyčovým mixérem rozmixujeme. V míse dobře vymícháme krém mascarpone s moučkovým cukrem a rozdělíme ho na dvě části. Ze smetany a moučkového cukru vyšleháme tuhou šlehačku.

  • 4

    Jahodový krém: do jedné části krému zašleháme jahody a přimícháme 1/2 šlehačky.

  • 5

    Pistáciový krém: do druhé části zašleháme rozmixované pistácie a přimícháme 2/2 šlehačky. Každý z krémů zvlášť dáme do cukrářských sáčků, střídavě ozdobíme polovinu upečených obdélníků, zakryjeme je druhou polovinou obdélníků, povrch každé porce posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Komentáře k receptu