Paprikové sušené krekry
Suroviny
- 100 g Tykev - semena
 - 230 g Lněné semínko
 - 1 kávová lžička Kurkuma
 - 1 kávová lžička Kmín římský
 - 5 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 0.5 kávová lžička Sůl mořská
 - 1 ks Jablka
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 ks Paprika zelená
 - 1 ks Paprika oranžová
 - 3 polévková lžíce Voda pitná
 - 8 polévková lžíce Česnek medvědí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 272 kcal
 - Sacharidy 21 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 135 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 21 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 395.9 mg
 - Vláknina 24595.5 mg
 - Vitamín A 24595.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.6 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Den předem si namočíme do misky 180g světlých lněných semínek a 50g semínek z tykve. Omyté papriky a chilli papričky rozpůlíme, vykrojíme jadřince a nakrájíme je na malé kousky. Omyté jablko nahrubo nastrouháme a přidáme k paprikám. Namočená semínka v sítu promyjeme pod tekoucí vodou, necháme je okapat a dáme je do mixéru. Směs ochutíme solí, pokrájeným medvědím česnekem, kmínem, kurkumou, mletým barevným pepřem, přidáme 2-3 lžíce vody a rozmixujeme na pyré. Pyré dáme do mísy, přidáme k němu 50g nenamočených lněných semínek, 50g nadrobno pokrájených dýňových semínek a vše znovu promícháme.
 - 
                                2
Plech si vyložíme pečícím papírem, na něj vzniklé těsto rozetřeme na tenkou placku o síle 0.5cm a vložíme ho do horkovzdušné trouby. Těsto předem ostrým nožem nakrájíme, aby se nám po usušení dalo lehce nalámat.
 - 
                                3
Krekry sušíme přibližně 8-9 hodin při nejnižší teplotě, troubu si necháme otevřenou přibližně na šíři ruky. Po usušení krekry nalámeme.