Ovocná mísa z černých třešní a bílé čokolády
Suroviny
- 397 g Kompot třešňový
 - 100 g Cukr krupice
 - 30 g Cukr moučkový
 - 175 g Čokoláda bílá
 - 350 g Piškoty cukrářské
 - 30 g Solamyl
 - 450 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 l Mléko plnotučné
 - 1 polévková lžíce Pistácie
 - 5 polévková lžíce Likér třešňový
 - 2 polévková lžíce Marmeláda malinová
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1110 kcal
 - Sacharidy 108 g
 - Tuky 54 g
 - Sodík 273 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 97 g
 - Cholesterol 376 mg
 - Draslík 270.6 mg
 - Vláknina 4370 mg
 - Vitamín A 4370 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.8 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1035.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve si připravíme krém z bílé čokolády: do většího teflonového hrnce dáme cukr, škrob a postupně přiléváme mléko, až je směs hladká. Zahříváme na mírném ohni, až se směs začne vařit a houstnout, povaříme asi 1 minutu. Potom hrnec odstavíme. Asi 150 ml horké směsi smícháme se 4 rozkvedlanými žloutky a zvolna je vlijeme do směsi. Rychle mícháme, aby se nevytvořily hrudky, zahříváme, až směs zhoustne. Odstavíme a přimícháme čokoládu, mícháme, až se čokoláda rozpustí a krém je hladký. Zakryjeme pergamenem a dáme na hodinu do lednice.
 - 
                                2
Piškoty nakrájíme na 2 cm velké kousky. V misce smícháme plechovku nakládaných černých třešní s třešňovým likérem. Do velké skleněné mísy rozložíme polovinu piškotů a zakryjeme je polovinou třešňové náplně. Na ni dáme polovinu čokoládového krému, piškoty, třešňovou náplň a vrstvu čokoládového krému. Zakryjeme a dáme na 4 hodiny do lednice.
 - 
                                3
Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem na tuhou šlehačku. Třetinu odložíme a zbytek rozetřeme na povrch dezertu. Malinový džem rozehřejeme a dáme ho do sáčku s úzkým nástavcem. Na povrchu dezertu vytvoříme džemem mřížku. Zbytek šlehačky dáme do cukrářského sáčku a ozdobíme kraje dezertu. Posypeme sekanými pistáciemi.