Ovocná mísa z černých třešní a bílé čokolády

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 397 g Kompot třešňový
  • 100 g Cukr krupice
  • 30 g Cukr moučkový
  • 175 g Čokoláda bílá
  • 350 g Piškoty cukrářské
  • 30 g Solamyl
  • 450 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 l Mléko plnotučné
  • 1 polévková lžíce Pistácie
  • 5 polévková lžíce Likér třešňový
  • 2 polévková lžíce Marmeláda malinová
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1110 kcal
  • Sacharidy 108 g
  • Tuky 54 g
  • Sodík 273 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 97 g
  • Cholesterol 376 mg
  • Draslík 270.6 mg
  • Vláknina 4370 mg
  • Vitamín A 4370 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.8 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1035.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve si připravíme krém z bílé čokolády: do většího teflonového hrnce dáme cukr, škrob a postupně přiléváme mléko, až je směs hladká. Zahříváme na mírném ohni, až se směs začne vařit a houstnout, povaříme asi 1 minutu. Potom hrnec odstavíme. Asi 150 ml horké směsi smícháme se 4 rozkvedlanými žloutky a zvolna je vlijeme do směsi. Rychle mícháme, aby se nevytvořily hrudky, zahříváme, až směs zhoustne. Odstavíme a přimícháme čokoládu, mícháme, až se čokoláda rozpustí a krém je hladký. Zakryjeme pergamenem a dáme na hodinu do lednice.

  • 2

    Piškoty nakrájíme na 2 cm velké kousky. V misce smícháme plechovku nakládaných černých třešní s třešňovým likérem. Do velké skleněné mísy rozložíme polovinu piškotů a zakryjeme je polovinou třešňové náplně. Na ni dáme polovinu čokoládového krému, piškoty, třešňovou náplň a vrstvu čokoládového krému. Zakryjeme a dáme na 4 hodiny do lednice.

  • 3

    Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem na tuhou šlehačku. Třetinu odložíme a zbytek rozetřeme na povrch dezertu. Malinový džem rozehřejeme a dáme ho do sáčku s úzkým nástavcem. Na povrchu dezertu vytvoříme džemem mřížku. Zbytek šlehačky dáme do cukrářského sáčku a ozdobíme kraje dezertu. Posypeme sekanými pistáciemi.

Komentáře k receptu