Čokoládový lanýžový dort
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1139 kcal
 - Sacharidy 146 g
 - Tuky 58 g
 - Sodík 46 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 145 g
 - Cholesterol 137.9 mg
 - Draslík 486.4 mg
 - Vláknina 13460 mg
 - Vitamín A 13460 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 42.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V rendlíku se silným dnem rozpustíme 350 g nalámané čokolády, 225 g másla a 600 ml vody. Mícháme až se vše rozpustí, potom odstavíme z plotny a necháme trochu vychladnout.
 - 
                                2
V míse vyšleháme vejce a postupně do nich zašleháme vlažnou čokoládovou směs. Přidáme mouku, cukr krupici a šleháme až vznikne hladké těsto. Nalijeme ho do hluboké, vymazané formy o průměru 23 cm.
 - 
                                3
Pečeme v troubě předehřáté na 170°C asi 45 minut. Hotový dort necháme 10 minut chladnout ve formě, potom ho vyklopíme na mřížku a necháme ho zcela vychladnout.
 - 
                                4
Mezitím si připravíme lanýžový krém: ve vodní lázni rozpustíme 120 g čokolády, když se rozpustí, necháme ji trochu vychladnout. Přimícháme moučkový cukr, zbytek másla a 4 lžíce smetany, mícháme až je krém hladký a vláčný. Asi 3 lžíce hotového krému si dáme do cukrářského sáčku s ozdobným koncem.
 - 
                                5
Vychladlý dort rozřízneme vodorovně na tři vrstvy. V rendlíku se silným dnem rozpustíme 225 g čokolády a zbytek smetany, mícháme dokud směs mírně nezhoustne. Udržujeme ji teplou.
 - 
                                6
Dort složíme po vrstvách a každou vrstvu pomažeme třetinou krému. Přelijeme ho polevou a dáme na 30 minut do lednice.
 - 
                                7
Ztuhlý dort dáme na podnos a ze zbylého lanýžového krému nastříkáme ozdobný lem kolem spodku dortu. Zbylou čokoládu nastrouháme nahrubo a nasypeme ji kolem dokola při horním okraji dortu. Do středu položíme růži.