Koláč s citrónovým krémem
Suroviny
- 120 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 90 g Máslo čerstvé
 - 35 g Cukr krupice
 - 175 g Citronová šťáva
 - 190 g Cukr krupice
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 0.5 kávová lžička Citronová kůra
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 polévková lžíce Marmeláda meruňková
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 419 kcal
 - Sacharidy 45 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 50 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 31 g
 - Cholesterol 376.5 mg
 - Draslík 87.3 mg
 - Vláknina 1159.8 mg
 - Vitamín A 1159.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.3 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 37.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Máslo ušleháme s cukrem a nastrouhanou citrónovou kůrou do pěny, zašleháme žloutky a mouku. Těsto vytvarujeme do koule a dáme na hodinu do lednice.
 - 
                                2
Těsto vyválíme na kruhový plát větší o 2,5 cm než je průměr formy 23 cm velké. Těsto přendáme do formy a hustě propícháme vidličkou, zakryjeme alobalem a zasypeme suchými fazolemi.
 - 
                                3
Pečeme 10 minut v předehřáté troubě na 220°C, potom alobal i fazole odstraníme a podklad znovu propícháme. Pečeme ještě 5 minut, hotový korpus necháme vychladnout.
 - 
                                4
Metlou vyšleháme v pánvi žloutky a vejce, přidáme citrónovou šťávu a 150 g cukru. Zahříváme na středním plameni za stálého míchání, až směs zhoustne. Nevaříme! Vmícháme máslo, až se rozpustí. Směs vlijeme do korpusu a dáme do lednice.
 - 
                                5
Asi 1 až 2 hodiny před podáváním zapneme gril na nejvyšší teplotu. Okraj koláče zakryjeme alobalem, aby se nepřipálil. Zbytek cukru nasypeme na koláč, dáme pod gril na 6-8 minut, než se cukr rozpustí a zhnědne. Necháme vychladnout, potom dáme do lednice.
 - 
                                6
Koláč vyjmeme z formy na tác a potřeme rozpuštěnou zavařeninou protlačenou přes síto.