Šafránové žemle s rozinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 600 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 155 g Máslo čerstvé
  • 85 g Cukr krupice
  • 7 g Droždí sušené
  • 200 g Hrozinky
  • 150 ml Mléko polotučné
  • 110 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Šafrán
  • 1 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 743 kcal
  • Sacharidy 115 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 83 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 41 g
  • Cholesterol 74.4 mg
  • Draslík 274.2 mg
  • Vláknina 9395 mg
  • Vitamín A 9395 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.8 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 30.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Šafrán v misce přelijeme lžící vroucí vody a necháme stát, dokud voda nevychladne.

  • 2

    V míse zpracujeme mouku se solí a máslem na drobenku, vmícháme cukr, droždí a připravený šafrán.

  • 3

    Prošleháme vejce, mléko a 100 ml vody, vmícháme do mísy k mouce a vypracujeme vláčné těsto. Vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme ještě 8-10 minut dohladka. Zapracujeme omyté rozinky.

  • 4

    Těsto rozdělíme na 12 kousků, z každého vytvarujeme malý bochánek a mírně zploštíme.

  • 5

    Bochánky urovnáme na olejem potřený plech a přikryjeme olejem potřenou fólií. Necháme na teplém místě asi 35 minut kynout.

  • 6

    Potom plech vložíme do trouby vyhřáté na 220 stupňů Celsia a žemle pečeme 15-20 minut dozlatova.

  • 7

    Můžeme podávat teplé i studené.

Komentáře k receptu