Šafránové žemle s rozinkami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 743 kcal
 - Sacharidy 115 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 83 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 41 g
 - Cholesterol 74.4 mg
 - Draslík 274.2 mg
 - Vláknina 9395 mg
 - Vitamín A 9395 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.8 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 30.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Šafrán v misce přelijeme lžící vroucí vody a necháme stát, dokud voda nevychladne.
 - 
                                2
V míse zpracujeme mouku se solí a máslem na drobenku, vmícháme cukr, droždí a připravený šafrán.
 - 
                                3
Prošleháme vejce, mléko a 100 ml vody, vmícháme do mísy k mouce a vypracujeme vláčné těsto. Vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme ještě 8-10 minut dohladka. Zapracujeme omyté rozinky.
 - 
                                4
Těsto rozdělíme na 12 kousků, z každého vytvarujeme malý bochánek a mírně zploštíme.
 - 
                                5
Bochánky urovnáme na olejem potřený plech a přikryjeme olejem potřenou fólií. Necháme na teplém místě asi 35 minut kynout.
 - 
                                6
Potom plech vložíme do trouby vyhřáté na 220 stupňů Celsia a žemle pečeme 15-20 minut dozlatova.
 - 
                                7
Můžeme podávat teplé i studené.