Křehký koláč s meruňkami
Suroviny
- 175 g Máslo čerstvé
 - 750 g Meruňky
 - 375 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Cukr krupice
 - 250 g Reveň (Rebarbora)
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1.5 dl Zakysaná smetana
 - 2 polévková lžíce Med včelí
 - 3 polévková lžíce Pistácie
 - 6 polévková lžíce Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1114 kcal
 - Sacharidy 130 g
 - Tuky 58 g
 - Sodík 155 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 61 g
 - Cholesterol 256 mg
 - Draslík 897.8 mg
 - Vláknina 18013.8 mg
 - Vitamín A 18013.8 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 24.8 mg
 - Vitamín E 4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 51.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na koláč si nejdříve připravíme křehké těsto. V míse smícháme hladkou mouku, tuhé máslo, špetku soli s 5-6 lžícemi vody. Mouku s přísadami promícháme a pomocí rukou těsto propracujeme tak, aby bylo hladké a vláčné. Pak ho zabalíme do fólie a dáme do chladničky přes noc.
 - 
                                2
Druhý den si na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta si na vále vyválíme placku asi 5 mm silnou. Lze ho také vyválet jednodušeji v průhledné potravinářské fólií, těsto se pak nedrobí a práce jde snadněji. (Nepotřebujeme tak ani další mouku, která bývá příčinou drobení těsta.) Plackou vyložíme olejem vymazanou rozevírací formu, těsto propícháme na několika místech vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 5-10 minut zapéct bez náplně. Tímto předpečením zabráníme provlhčení těsta. Po vyjmutí těsto potřeme olejem a vysypeme pistáciemi. Druhý díl vyválíme na placku tak velkou, jako je průměr formy a použijeme ho později jako víko.
 - 
                                3
Meruňky omyjeme, vypeckujeme a pokrájíme na čtvrtky. Omytou rebarboru oloupeme a nakrájíme na kostky 2-3 cm velké. Vajíčka si vyšleháme a smícháme je se smetanou, medem, cukrem, vanilkovým cukrem. Naplníme formu meruňkami a rebarborou a zalijeme je smetanovou směsí. Pak ovoce pokryjeme těstovým víkem. Okraje spodního těsta potřeme bílkem a okraj víka přitlačíme a celý povrch propícháme vidličkou a potřeme žloutkem.
 - 
                                4
Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme na 45 minut dozlatova.
 - 
                                5
Upečený koláč necháme vychladnout, potom otevřeme boční stranu formy a odstraníme ji. Koláč nakrájíme na porce a podáváme.