Dezert s piškoty a ovocem
Suroviny
- 80 g Cukr moučkový
 - 40 g Maizena - kukuřičný škrob
 - 250 g Piškoty cukrářské
 - 100 g Jahody zahradní
 - 100 g Maliny
 - 100 g Ostružiny
 - 100 g Rybíz černý
 - 200 ml Sherry brandy
 - 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 500 ml Mléko polotučné
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 0.5 ks Vanilkový lusk
 - 4 cl Koňak
 - 3 polévková lžíce Marmeláda malinová
 - 1 polévková lžíce Marmeláda rybízová
 - 3 polévková lžíce Sirup Monin - grenadina
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 931 kcal
 - Sacharidy 114 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 267 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 106 g
 - Cholesterol 384.5 mg
 - Draslík 267.9 mg
 - Vláknina 9470 mg
 - Vitamín A 9470 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 71.8 mg
 - Vitamín E 1.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve si připravíme vanilkový krém z mléka [54706]:
 - 
                                2
Do misku vlijeme 250 ml mléka. Přidáme Maizenu, žloutky a 40 g cukru. Vymícháme dohladka krém.
 - 
                                3
Vanilkový lusk podélně nařízneme. Do hrnku vlijeme zbytek mléka a 20 g cukru. Přidáme naříznutý vanilkový lusk. Hrnek s mlékem, cukrem a luskem zahříváme a necháme přejít varem.
 - 
                                4
Potom odstavíme ze sporáku a vyndáme vanilkový lusk. Vyškrábeme z něho dřeň a vložíme zpátky do mléka.
 - 
                                5
Znovu uvedeme mléko k varu a vešleháme krém z Maizeny, žloutků a cukru. Přivedeme k varu a stále mícháme, dokud nevznikne hladký hustý krém. Povrch zasypeme zbytkem cukru. Necháme hodinu chladit a pak prolisujeme přes síto. Smetanu ušleháme dotuha a přimícháme ji ke krému.
 - 
                                6
Piškoty vyložíme dno větší formy.
 - 
                                7
V misce smícháme malinovou a černorybízovou marmeládu a přidáme grenadinový sirup. Omyjeme jahody, maliny, ostružiny a rybíz. Větší jahody pokrájíme na poloviny, ostatní ovoce necháme vcelku. Zakapeme ovoce koňakem.
 - 
                                8
Vrstvu piškotů pokapeme 100 ml sherry a pomažeme polovinou z marmeládové směsi. Natřeme polovinou vanilkového krému a naskládáme na něj polovinu ovoce. Pokládáme na ovoce zbytek piškotů, pokapeme zbytkem koňaku a vložíme zbytek marmeládové směsi. Na ni naneseme zbytek vanilkového krému a pak zbytek ovoce. Vložíme odležet na 4 hodiny do chladničky.
 - 
                                9
Před podáváním ušleháme dotuha smetanu a cukrářským sáčkem moučník bohatě ozdobíme.