Kachna na hroznech s portskou omáčkou
Suroviny
- 80 g Marmeláda pomerančová
 - 150 g Hroznové víno
 - 50 g Máta
 - 1200 g Kachna domácí
 - 100 ml Víno portské
 - 200 ml Vývar drůbeží
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
 - 1 ks Citrony
 - 1 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 - 0.09 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 942 kcal
 - Sacharidy 21 g
 - Tuky 80 g
 - Sodík 510 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 21 g
 - Cholesterol 152 mg
 - Draslík 564.6 mg
 - Vláknina 2293 mg
 - Vitamín A 2293 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 24.5 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Střední kachnu očistíme, osolíme a opepříme uvnitř i na povrchu. Citron ostrouháme a vymačkáme. Kůru i šťávu smícháme s 50 ml portského vína.
 - 
                                2
Do pekáče nalijeme vodu do výše 4 cm, přilijeme portské s citronem. Kachnu vložíme do pekáče prsíčky dolů a v troubě předehřáté na 180°C ji pečeme 1¼ hodiny, poté ji obrátíme a pečeme dalších 30 minut.
 - 
                                3
Když kachna na povrchu zezlátne, vyndáme ji z pekáče na mísu, zakryjeme alobalem a necháme 15 minut odpočinout. Zatím připravíme omáčku: v rendlíku zahřejeme drůbeží vývar, přilijeme Maizenu smíchanou se zbytkem portského a mícháme do zhoustnutí. Přidáme pomerančovou zavařeninu s worcesterem, osolíme, opepříme, smícháme s výpekem a prohřejeme. Do omáčky nakonec přidáme rozpůlené kuličky modrého hroznového vína zbavené jadérek. Kachnu naporcujeme, na talíři obložíme vínem, přelijeme omáčkou a ozdobíme lístky máty.