Kachna na hroznech s portskou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 80 g Marmeláda pomerančová
  • 150 g Hroznové víno
  • 50 g Máta
  • 1200 g Kachna domácí
  • 100 ml Víno portské
  • 200 ml Vývar drůbeží
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
  • 1 ks Citrony
  • 1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • 0.09 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 942 kcal
  • Sacharidy 21 g
  • Tuky 80 g
  • Sodík 510 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 152 mg
  • Draslík 564.6 mg
  • Vláknina 2293 mg
  • Vitamín A 2293 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24.5 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Střední kachnu očistíme, osolíme a opepříme uvnitř i na povrchu. Citron ostrouháme a vymačkáme. Kůru i šťávu smícháme s 50 ml portského vína.

  • 2

    Do pekáče nalijeme vodu do výše 4 cm, přilijeme portské s citronem. Kachnu vložíme do pekáče prsíčky dolů a v troubě předehřáté na 180°C ji pečeme 1¼ hodiny, poté ji obrátíme a pečeme dalších 30 minut.

  • 3

    Když kachna na povrchu zezlátne, vyndáme ji z pekáče na mísu, zakryjeme alobalem a necháme 15 minut odpočinout. Zatím připravíme omáčku: v rendlíku zahřejeme drůbeží vývar, přilijeme Maizenu smíchanou se zbytkem portského a mícháme do zhoustnutí. Přidáme pomerančovou zavařeninu s worcesterem, osolíme, opepříme, smícháme s výpekem a prohřejeme. Do omáčky nakonec přidáme rozpůlené kuličky modrého hroznového vína zbavené jadérek. Kachnu naporcujeme, na talíři obložíme vínem, přelijeme omáčkou a ozdobíme lístky máty.

Komentáře k receptu