Kachna s třešněmi
Suroviny
- 7 g Celer - nať
 - 7 g Petržel - nať
 - 175 g Třešně sušené
 - 7 g Tymián čerstvý
 - 7 g Rozmarýn čerstvý
 - 375 ml Víno bílé
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Bobkový list
 - 2.5 kg Kachna domácí
 - 2 polévková lžíce Cukr třtinový
 - 3 polévková lžíce Kachní sádlo
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2314 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 203 g
 - Sodík 483 mg
 - Bílkoviny 59 g
 - Uhlovodany 40 g
 - Cholesterol 386.6 mg
 - Draslík 1168.9 mg
 - Vláknina 3551.5 mg
 - Vitamín A 3551.5 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 20.7 mg
 - Vitamín E 3.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Třešně zalijeme horkou vodou a necháme odstát.
 - 
                                2
Mrkev oloupeme a nakrájíme na velké kusy.
 - 
                                3
Cibuli přepůlíme.
 - 
                                4
Svážeme si kytici z bylinek: z bobkového listu, celerové nati, petrželky, tymiánu a rozmarýnu.
 - 
                                5
Kachnu omyjeme a spolu s mrkví, olejem a cibulí dáme do pekáčku. Pečeme nezakryté na 140 °C asi hodinu.
 - 
                                6
Přidáme víno, vyjmeme kachnu, pořádně promícháme. Snažíme se setřít všechny výpeky zespodu pekáčku. Kachnu zatím osolíme a opepříme ze všech stran. Vrátíme ji do pekáčku a přilijeme vodu. Přidáme i kytici bylinek a pečeme ještě 2 hodiny. Občas kachnu otočíme.
 - 
                                7
Teplotu zvýšíme na 200 °C a pečeme ještě 30 minut.
 - 
                                8
Poté vyjmeme zeleninu a bylinky z pekáče.
 - 
                                9
Třešně slijeme a zalijeme je 175 ml výpeku z kachny. Toto svaříme na plotně, aby vznikla omáčková směs. Trvá to tak 15 minut.
 - 
                                10
Kachnu podáváme s třešňovou omáčkou.