Belgický velikonoční dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 24 g Cukr moučkový
  • 30 g Mouka polohrubá
  • 20 g Mouka polohrubá
  • 60 g Mandle
  • 40 g Cukr moučkový
  • 130 g Máslo čerstvé
  • 100 g Cukr moučkový
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 200 ml Mléko plnotučné
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 balení Ztužovač šlehačky
  • 1 polévková lžíce Kakao - prášek
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Kakao - prášek
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 764 kcal
  • Sacharidy 50 g
  • Tuky 59 g
  • Sodík 69 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 370.1 mg
  • Draslík 210.3 mg
  • Vláknina 5717.6 mg
  • Vitamín A 5717.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 3.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 287.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse utřeme do pěny změklé máslo s cukrem a žloutky. Poté postupně vmícháme prosátou mouku s kakaovým práškem a nakonec „zabalíme“ pevný sníh z bílků.

  • 2

    Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a v troubě předehřáté na 175°C pečeme zhruba 40 minut.

  • 3

    Upečený korpus opatrně vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Povrch dortu potřeme krémem, horní část ozdobíme dobře ušlehanou smetanou a posypeme jemnými plátky oloupaných mandlí.

  • 4

    Krém připravíme z moučné kaše a máslového krému. Ve vodní lázni svaříme v mléce rozšlehanou mouku a vmícháme máslo. Hladkou kaši za občasného míchání necháme vychladnout. V míse utřeme do pěny změklé máslo se žloutkem, prosátým cukrem, kakaovým práškem. Do krému po částech zatřeme moučnou kaši, až vznikne hladký krém.

  • 5

    Šlehačku smícháme s cukrem a ztužovačem a dobře ušleháme.

Komentáře k receptu