Ústřice s omáčkou Mornay
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 496 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 20 g
- Sodík 514 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 225.5 mg
- Draslík 775.6 mg
- Vláknina 357.7 mg
- Vitamín A 357.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.3 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Ústřice vyloupeme a šťávu přecedíme do hrnce. Ústřice vypláchneme, oddělené ulity omyjeme a osušíme. 
- 
                                2V jiném hrnci rozpustíme 30 g másla, přidáme jemně nakrájenou šalotku a za stálého míchání dusíme 3 minuty. Vsypeme mouku a připravíme jíšku. Mícháme ji na mírném ohni asi 3 minuty (nesmí zhnědnout). Jíšku odstavíme z ohně a postupně přiléváme mléko. Pečlivě rozmícháváme vzniklé hrudky, přistavíme zpět na oheň, přidáme špetku muškátového oříšku, bobkový list a vaříme 5 minut. Omáčku přecedíme do čistého hrnce. 
- 
                                3Šťávu z ústřic přivedeme k varu (můžeme ji doplnit vodou). Ponoříme do ní ústřice na 30 vteřin, vyjmeme je a vrátíme do ulit. Ze šťávy připravíme omáčku - přidáme sýr a zbylé máslo. Mícháme, až se vše rozpustí, osolíme a opepříme. 
- 
                                4Každou ústřici přelijeme trochou omáčky a posypeme nastrouhaným parmazánem. Urovnáme je na plech a vložíme na několik minut pod gril. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        