Mořské slávky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 15 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1000 g Mušle slávky
  • 430 ml Víno bílé
  • 140 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 4 ks Šalotka
  • 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
  • 1 stroužek Česnek
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 656 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 758 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 42 g
  • Cholesterol 126.5 mg
  • Draslík 1465.4 mg
  • Vláknina 720.5 mg
  • Vitamín A 720.5 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 37.7 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Slávky dobře oškrábeme a očistíme, prasklé vyřadíme. Dáme do velké nádoby se studenou vodou a máčíme asi hodinu.

  • 2

    Ve větším hrnci přivedeme k varu víno a přidáme na jemno nakrájenou šalotku, utřený česnek a svazeček bylinek. Přidáme slávky, hrnec přiklopíme a vaříme 5 minut. Slávky mícháme, aby se skořápky otevřely. Vyndáme na mísu nebo do misek, vyřadíme ty, které se neotevřely.

  • 3

    Polovinu tekutiny z hrnce přecedíme do jiné nádoby, přilijeme smetanu a přivedeme k varu. Když omáčka lehce zhoustne, přidáme po kouscích máslo. Dochutíme, přidáme na jemno nasekanou petržel a omáčku nalijeme na slávky. Podáváme jako předkrm s bagetou nebo jako lehké hlavní jídlo.

Komentáře k receptu