Brioška z Nanterre

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 200 g Máslo čerstvé
  • 375 g Mouka pšeničná hladká
  • 50 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 kávová lžička Droždí
  • 6 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 417 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 239 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 214 mg
  • Draslík 116.8 mg
  • Vláknina 135 mg
  • Vitamín A 135 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy nasypeme droždí a zalijeme vodou. Necháme pět minut rozpouštět a pak vmícháme mouku, cukr a sůl. Pořádně promícháme a těsto vyklopíme na stůl. Minimálně pět minut hněteme.

  • 2

    Těsto vrátíme do mísy a přidáme máslo a pět rozšlehaných vajec. Pořádně promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi jednu hodinu. Těsto potom vyklopíme na pomoučený stůl a znovu pět minut hněteme. Máslem vymažeme formu na chléb.

  • 3

    Těsto rozdělíme na cca 8 kusů a z každé části vytvarujeme jednu kouli. Ty naskládáme do formy na chléb tak, aby zaplnily dvě řady a zároveň se navzájem dotýkaly.

  • 4

    Pak už jen stačí 40 minut počkat, dokud briošky nedokynou a pomazat rozšlehanými vejci. Pečeme 35 minut v troubě při teplotě 220 stupňů.

Komentáře k receptu