Krautšpotzle - bramborové knedlíčky
Suroviny
- 700 g Brambory
 - 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 300 g Zelí kysané
 - 200 g Uzené maso vařené
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 0.75 l Voda pitná
 - 4 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 676 kcal
 - Sacharidy 67 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 675 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 67.2 mg
 - Draslík 926.7 mg
 - Vláknina 15600 mg
 - Vitamín A 15600 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 49.9 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očistíme cibuli, drobně ji nakrájíme a v hrnci na rozpáleném sádle osmažíme dorůžova. Přidáme k ní kysané zelí, promícháme, přilijeme 3/4 litru vody, přidáme sůl, cukr a pod pokličkou zelí vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme z plotny.
 - 
                                2
Omyjeme 700 g brambor. 1/3 brambor uvaříme ve slupce, vaříme je 20 minut v 0.4 litru vody. Potom je scedíme, teplé oloupeme a nastrouháme do mísy. 2/3 syrových brambor oloupeme a jemně nastrouháme do druhé mísy. Po chvíli z nich slijeme všechnu vodu a přidáme je k vařeným bramborám. Brambory promícháme, doložíme vejce, 2 lžičky soli a 200 g hladké mouky. Mouku dáváme postupně, těsto musí být tužší. Podle potřeby mouky přidáme více.
 - 
                                3
Těsto dáme na pomoučený vál, vypracujeme a vyválíme z něj váleček o průměru 2.5 cm. Nožem nakrájíme knedlíčky, široké 2.5 cm.
 - 
                                4
V hrnci znovu přivedeme k varu zelí. Přidáme do něj na kostky nakrájené vařené uzené maso. Když se začne zelí vařit, opatrně vložíme knedlíčky a občas promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme je pomalu, nezakryté, přibližně 5-7 minut.
 - 
                                5
Uvařené zelí s knedlíčky a uzeným rozdělíme do talířů a podáváme.