Salát z červené řepy s křenovou pěnou
Suroviny
- 30 g Křen
 - 400 g Červená řepa
 - 80 ml Olej olivový
 - 20 ml Balsamico ocet
 - 20 ml Citronová šťáva
 - 1 ks Citrony
 - 2 ks Cibulka jarní
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 dl Jogurt bílý
 - 1 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.5 dl Víno červené
 - 1 balení Želatina čirá
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 477 kcal
 - Sacharidy 21 g
 - Tuky 42 g
 - Sodík 169 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 72.2 mg
 - Draslík 543.4 mg
 - Vláknina 9127.8 mg
 - Vitamín A 9127.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 40.7 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 26.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ve studené vodě podle návodu rozpustíme želatinový prášek. Smetanu a jogurt smícháme s octem a křenem a osolíme. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru a šťávu. Želatinu zahříváme na mírném ohni, až začne želírovat, přidáme k ní polovinu křenové směsi a zamícháme, po chvíli i druhou a za stálého míchání vyklopíme do mísy. Vyšleháme šlehačku a opatrně ji zapracujeme do krému.
 - 
                                2
Pečlivě vydrhnutou červenou řepu propícháme kovovými jehlami a každou bulvu zvlášť zabalíme do alobalu. Pečeme v troubě na 180 stupňů asi 1 hodinu. Po vychladnutí vyjmeme řepu z alobalu a na struhadle nakrájíme na tenké plátky. Osolíme a opepříme.
 - 
                                3
Na dresink svaříme červené víno, ocet a cukr, po vychladnutí přidáme olej, citronovou šťávu a najemno nakrájenou cibulku. Dobře promícháme a nalijeme na řepu. Půl hodiny necháme marinovat, potom řepu vyjmeme a klademe plátky na talíř do vějíře. Lžící, namočenou ve studené vodě, vykrajujeme z křenové pěny nočky, které klademe na plátky řepy. Posypeme nastrouhaným křenem, citronovou kůrou a ozdobíme posekanou pažitkou.