Smažené šištičky z bulguru a jehněčího masa
Suroviny
- 50 g Ořechy vlašské
 - 500 g Jehněčí kýta
 - 200 g Bulgur
 - 150 g Jehněčí maso mleté
 - 2 kávová lžička Pepř cayenský
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 2 ks Cibule
 - 2 špetka Sůl
 - 1 l Olej rostlinný
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Kmín římský
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2903 kcal
 - Sacharidy 47 g
 - Tuky 291 g
 - Sodík 241 mg
 - Bílkoviny 38 g
 - Uhlovodany 47 g
 - Cholesterol 109.9 mg
 - Draslík 847 mg
 - Vláknina 25062.5 mg
 - Vitamín A 25062.5 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5 mg
 - Vitamín E 23.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Bulgur namočíme do vody, zakryjeme a necháme cca 15min bobtnat. Z masa odkrojíme tuk a šlachy a nakrájíme ho na kostičky. Oloupanou cibuli nahrubo nasekáme. Poté 500g masa společně s cibulí umeleme na masovém strojku.
 - 
                                2
Bulgur scedíme, necháme okapat a propracujeme ho s masem, římským kmínem, cayenským pepřem a solí. Hmotu uložíme na 1h do lednice.
 - 
                                3
Mezitím připravíme náplň. Na rozpáleném olivovém oleji necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přidáme mleté maso a restujeme, dokud se nerozdrobí. Dochutíme račatovým protlakem, skořicí a osolíme. Přidáme nasekané ořechy, promícháme.
 - 
                                4
Směs bulguru a masa rozdělíme na cca 20částí. Každou na dlani stlačíme na placičku, dáme na ni 2lžičky náplně, přetáhneme přes náplň, uzavřeme a vytvarujeme do šišky. Rozpálíme olej a šišky v něm smažíme cca 4min. Vyjmeme děrovanou naběračkou, necháme osušit na papírové utěrce a ihned podáváme. Jako přílohu můžeme použít např. okurkový jogurt a chlebové placky.