Dušený kel na špeku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Chléb samožitný
  • 200 g Uzené maso vařené
  • 100 g Špek
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Cukr moučkový
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 3 ks Nové koření celé
  • 0.5 dl Voda pitná
  • 1 kg Kapusta hlávková
  • 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 1 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 907 kcal
  • Sacharidy 83 g
  • Tuky 57 g
  • Sodík 400 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 1156.7 mg
  • Vláknina 10998.2 mg
  • Vitamín A 10998.2 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 301.9 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytou kapustu - nářečově "kel" pokrájíme na nudličky. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Špek (vysoká slanina) pokrájíme na kostičky. Uzené vařené maso nakrájíme na větší kostky.

  • 2

    V pánvi rozpustíme špek. Když se začne smažit, přidáme cibuli a zpěníme ji dozlatova. Pak přidáme kel, sůl podle chuti, cukr, ocet, vodu, bobkový list, nové koření a pepř. Promícháme a pod pokličkou pomalu dusíme asi 8-10 minut.

  • 3

    V pánvi na 1 lžíci sádla a 1 lžíci hladké mouky a usmažíme světlou jíšku, kterou přimícháme ke kelu a krátce povaříme.

  • 4

    Kel - kapustu podáváme s chlebem.

Komentáře k receptu